1965: Het allereerste kampioenschap

1964-1965 ZON1
1964-1965_zon1_350x235.jpg
Kampioen van de 3e klasse A Afd. Utrecht!

Achterste Rij v.l.n.r.:
T.de Kruif, J.Drost, C.Terol, J.M.Drost, A.J.Houtveen, T.v.d.Pol, G.v.d.Belt, W.Morkin, H.Volders.
Voorste Rij v.l.n.r.: J.A.Houtveen, A.van 't Klooster, B.Tijmensen, P. van Daatselaar, J.Pot, G.Hoogland.

Leider: C.Leyenaar sr., Trainer: F.Kraak    


  

DE ALLEREERSTE KEER DAT RODA’46 KAMPIOEN WORDT

Het is 1965. Het is een tijd van grote veranderingen voor de club. De v.v. Hamersveld heet weer RODA, maar met de toevoeging ’46. Er wordt verhuisd naar het Burgemeester Buiningpark, waar RODA voorlopig beschikt over één voetbalveld, het huidige veld 2. De club heeft vier kleedkamers, die door “Roda-mensen” gebouwd zijn en waarvoor het materiaal is geleverd door de gemeente Leusden, onder leiding van Burgemeester Buining zelf.

Getraind wordt op het veld aan de Asschatterweg onder leiding van Flip Kraak, een bekende speler van Amsvorde 1. Amsvorde “speelt in de KNVB”. Daarom moet Flip Kraak op zondag zelf voetballen, dus worden de wedstrijden van Roda zonder coach gespeeld.

Er is nog geen kantine of clubhuis. De thee wordt door mevrouw Kreikamp (de moeder van Willem Kreikamp en Eef Osnabrugge) van thuis meegenomen. De verlichting bij de training is erg sober, maar de spelers en begeleiders hebben veel voor hun club over.

Dan komt er een man "die alles van voetballen afweet". Hij, Cees Leijenaar sr., wordt de nieuwe coach en verzorger, compleet met witte pet en wonderspons.

Onder de begeleiders zitten nog veel meer bekende namen: Jan Houtveen (Jan van Trees), Wim Vrijhoef (vader van Hans en Jos), A.J.Houtveen, J.P.H. v.d. Berg, W.Tijmensen, G.Pasker, Hans v.d. Pol, Duvalois, J. Broekhuis en Roel Abbing.

De spelers zijn ook geen onbekenden in Leusden: Jan Pot, Piet Daatselaar, Theo v.d. Pol, Morkin en Aart van ’t Klooster, Gerard van de Belt (later leider bij de zondagselectie), Arie Houtveen, Bertus Tijmensen, Joop Drost (vader van Raymond), Henk Vollers (aanvoerder), Jan Drost (het kanon van Roda en omstreeks 1986 trainer van Achterveld), Jan Houtveen (de goaltjesdief, vader van Henny, Dirk-Jan en Ferry) en Gerard Hoogland.

Dat was de tijd dat ik Jan Drost zag. Hij was de spits van het eerste van zondag, in een tijd dat die positie nog simpel middenvoor heette. Ook mijn plaats bij de pupillen. Jan Drost. Jan was, in mijn onbevangen ogen, van een andere orde. Alleen al als hij zijn blik wierp op de bal, was er dreiging. En als hij vernietigend uithaalde, was het pleit geslecht. De bal sloeg, zonder dralen, zuchtend in het net en Jan Drost keek zijn supporters in de ogen: ik ben van een andere orde en hier is het bewijs.

Andrew Tonneman


Vertrek- en verzamelplaats is altijd bij De Tol voor het café van Tinus v.d. Pol. Voor de nabeschouwingen en de wetenswaardigheden gaan de spelers na de wedstrijd naar Tinus of De Bril.

Dat seizoen houden ze voor het eerst ook bij Roda wedstrijdbesprekingen. De meeste worden gehouden bij Cees Leyenaar sr. thuis. Soms ook bij Jan Pot aan de Rozendaallaan of bij Henk Vollers aan de Hohorstlaan. Er wordt vooral aandacht besteed aan het teamverband en de teamgeest. De spelers hebben het over “donderspeeches” als de wedstrijdbesprekingen van Leyenaar ter sprake komen.

Voor de wedstrijd loopt de spanning soms hoog op. Gerard van de Belt is voor een wedstrijd in Hooglanderveen zo zenuwachtig dat hij plotseling een grote boodschap moet doen. Door het ontbreken van toiletpapier in het “kakhok” wordt het kleedhok afgestruind naar oude kranten en even later kan Gerard met een schone kont in zijn voetbalbroekje het veld op.

Voor voetbalkleding moet zelf gezorgd worden. Geen sponsor, geen voetbaltassen, geen sportmasseurs, maar wel een prima stemming in de ploeg. Dat is de basis van het kampioenschap (1-2 winst in Hilversum). Op 2e paasdag 1965, na 18 jaar voetbal in Hamersveld, pakt de voetbalclub voor het eerst in haar bestaan de titel. Ze worden kampioen van de 3e klasse, afdeling Utrecht.
 

06_feest_kampioenschap_sepia_333x235.jpg
1965 - Het eerste elftal van de zondag wordt voor het eerst in de historie kampioen. Leusden staat op zijn kop en het feest wordt enkele dagen lang gevierd...

1964-1965_feest_kampioen_355x235.jpg
1965 - Het kampioenschap is binnen. Op de wagen van Graanhandelaar "Muus" v.d.Berg wordt het team door het dorp gereden.

Op de Lockhorsterweg worden spelers en begeleiding opgewacht en met een grote versierde graanauto van “Muus” v.d. Berg en de muziekvereniging Lisiduna wordt het een feestelijke intocht met een rondrit door Hamersveld. Burgemeester Buining komt speciaal vervroegd terug uit Keulen om het feest in 't Ros Beyaart mee te maken.

Toen het uitgelaten gezelschap op de Hamersveldseweg aankwam, op weg naar “de Schraaie” (’t Ros Beyaart), beginnen de kerkklokken te luiden. Het wordt een grandioos feest in ’t Ros Beyaart ter ere van het allereerste kampioenschap. Voor sommigen heeft het feest drie dagen geduurd.
 

32_juichen_sepia_350x223.jpg
Eindelijk viel er wat te juichen bij Roda'46

De ploeg, die de kampioensrij voor Roda opent, bestaat uit aanvoerder Henk Vollers, Jan Houtveen, Wim Morkin, Gerard van de Belt, Joop en Jan Drost, Arie Houtveen, Piet Daatselaar, Aart van 't Klooster, Bertus Tijmensen, Theo van de Pol, Jan Pot en Gerard Hoogland. Trainer is Flip Kraak

 

1957-1971: Het Roda-kanon

 

Laatste wijziging: 18-10-2016