1970-1980: Enorme groei

1970-1980: ENORME GROEI


Een prachtig seizoen

Seizoen 1970-1971 brengt alles wat Roda'46 maar kan wensen. Door hard werken en de juiste mentaliteit lukt het G.v.d. Belt en consorten, met medewerking van de trainer-coach Fr. van Keeken om het kampioenschap te behalen in de 2e klasse en de hieraan verbonden promotie naar de 1e klasse, afd. Utrecht.
Op het veld van Limvio in Baarn wordt op 2 mei 1971 in een beslissingswedstrijd gewonnen van Actif uit Hilversum. Volgens Cees Leyenaar jr. de mooiste en spannendste wedstrijd die hij ooit heeft gezien. Roda wint met 3-2 in de verlenging. In de allerlaatste seconde van de officiele speeltijd scoort Charles Krijgsman de gelijkmaker, terwijl Jan Drost in de slotfase van de verlenging de beslissende goal inkopt.
 
Leusden is zo blij dat pastoor Kitselaar de feestklokken van de kerk luidt. Overigens missen velen de zege van Roda, door iets te vroeg Baarn te verlaten. Terwijl deze teleurgestelden, onder wie Wil (Witte) Snoek, hun verdriet bij "de Bril" zitten te verdrinken, haalt Roda alsnog de buit binnen.

De werkzaamheden aan het clubhuis gaan van start. De eerste steen wordt gelegd door de heer Anton v.d. Berg.

1971_dagelijks_bestuur_349x241.jpg
1971 - Dagelijks Bestuur van Roda'46.
V.l.n.r.: J.v.d. Berg, P.A.M. Wendel, H.Klasens
1971_bestuur_sepia_350x238.jpg 
1971 - Bestuur


25 jaar Roda

Er wordt een speciale Jubileumcommissie in het leven geroepen teneinde het 25-jarig bestaan in 1971 op waardige wijze te vieren. Ook hier worden diverse bingo-dansavonden, verlotingen etc. georganiseerd om de benodigde gelden bijeen te brengen. Een groot succes wordt de fancy fair in 't Ros Beyaart, die ruim fl. 8.500,-- in het laatje brengt.

08_feyenoord_jubileum_sepia_349x120.jpg
Staand links: F.v.Keeken (trainer)
Zittend v.l.n.r.: K.Snel, M.Gerrits, S.Krijgsman, J.Drost, J.de Haan, G.Hoogland,
W.Boom, G.v.d.Belt, H.v.'t Klooster, A.Snoek, F.de Smalen, J.Kolthof, J.v.d.Kooi, J.Hoogland, G.Osnabrugge

Buitengewoon succesvol is de feestweek. Begonnen wordt met de jubileumvoetbalwedstrijd Roda'46 - Feyenoord. Ruim 2.500 toeschouwers zien Roda met 5-1 winnen, na een 3-1 ruststand. Jan Drost scoort drie keer. Verder is er onder andere de kindermiddag en de 65+ avond.
De Jubileumcommissie, bestaande uit de heren Joop van Santen, Joop van Daatselaar, Cees Vermeulen, Piet van Daatselaar, Gijs van de Hoef en Ko de Kruijff, besluit de feestweek met een receptie en een slotavond in de ontspanningszaal van Firma Pon aan de Bavoortseweg. Met medewerking van Ab Hofstee, Ciska Peters, De Kamee's, etc. wordt het een onvergetelijke avond, zelfs emotioneel geladen met de huldiging en de benoeming tot erevoorzitter van Th.Broekman en tot leden van verdienste van Wim Vrijhoef en Johan (Hans) van de Pol.

1971_roda_25_jaar_1_sepia_125x123.jpgRoda'46 - 25 jaar

Vele activiteiten
De vereniging zit vol activiteiten. Spreekbeurten, filmavonden, waren altijd een groot succes. De kaartavonden voor leden en donateurs zijn legendarisch. Op het programma staat ook de jaarlijke sportuitwisseling met Geulse Boys.
Om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen voert men vele financiele acties. Om het 25-jarig jubileum groots te kunnen vieren wordt een jubileumcommissie in het even geroepen. Bovendien is men voor de derde keer in de geschiedenis van de vereniging druk doende met bouwactiviteiten. Nu voor het clubhuis, dat door de leden wordt gebouwd in hun vrije tijd.

In 1971 heeft Roda'46 7 seniorenelftallen in de afdeling zondag en 4 in de afdeling zaterdag. In de afdeling jeugd telt de vereniging 6 junioren en 6 pupillenteams.

 

De eerste keer damesvoetbal

Volgens de Leusder Krant van 28 november 1974 is er in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw al damesvoetbal bij Roda. Op een oproep in de krant zouden zo'n 25 liefhebsters positief hebben gereageerd. Het bestuur besloot daarop de vrouwen bij Roda te laten voetballen (het gestelde in de Leusder Krant over het eerste damesteam is niet te verifieren, red.).

In 1971 organiseert Roda’46 een bijeenkomst in 't Ros Beyaart voor meiden en dames “die belangstelling hebben voor het damesvoetbal”. Sprekers zijn Piet Wendel en Jan van den Berg. Er zijn zo’n 15 geïnteresseerden. Hoewel niet iedereen daadwerkelijk wil gaan voetballen (sommige vrouwen trainen alleen), krijgen ze een elftal bij elkaar.
 
Het eerste damesvoetbalteam van Roda’46 is een feit. In dat team zitten onder andere Evelien en Gerda (Bums) v.d. Kletersteg, Gina en Riky van Eyden, Joke en Bets Belt, Riet Leijenaar, Alie Oosterbroek, Agnes van ’t Klooster, Marriet en Ria Holst, Ada en Lia Visser, Nel Boom en Gerda Hilhorst (Spar). Later komen daar nog Connie en Rita Blom, Alie Klasens, Jose Visser en Ida van de Bremer bij.
Trainers zijn Dick Opstelten en Cees Leijenaar jr.
 

13_1971_damesteam_sepia_350x175.jpg
1971 - Achter v.l.n.r.: Nel Boom, Ria Horst, Lia Visser, G.v.d.Belt, C.Berg, Ada Visser, Gerda Hilhorst, I.van Roomen, Agnes van 't Klooster, Gerda v.d.Kletersteeg, Marriët Horst

De eerste officiële wedstrijd van de Roda-dames wordt voor een groot publiek gespeeld tegen de Achterveldse dames. Ondanks de 1-0 nederlaag spelen de vrouwen een goede wedstrijd.
Ada Visser wordt (na 25 jaar) Roda’s eerste vrouwelijke bestuurslid. 
In die tijd heeft Roda’46 zelfs een jaar twee damesteams. Dat komt omdat de meisjes van de Hohorst meedoen. Zij houden er na een jaar weer mee op, omdat zij eens in de maand een weekend naar huis gaan.
Over het algemeen eindigt het team in de middenmoot. Onder de bezielende leiding van Opstelten en Leijenaar wordt de damesafdeling volwassen en worden er diverse successen behaald. In het seizoen 1973/1974 eindigen ze zelfs op de tweede plaats van de ranglijst.


14_ada_visser_sepia_220x237.jpg
1971 - Ada Visser lost een schot
op doel

 

Clubvoorzitter J.v.d.Berg begroet in 1975 het 500ste lid bij de vereniging. Toevallig is het een dame, te weten Ida van de Bremer.
De damesvoetbalsters houden het zes jaar vol. Elk jaar is het een probleem om 15 speelsters bij elkaar te krijgen. Trouwen, verhuizen en kinderen krijgen zijn de grootste spelbrekers. In 1976 gaat de damesafdeling ter ziele.

33_benoeming_leden_van_verdiensten__spreker_j.p.h.v.d_350x244.jpg
De pas benoemde leden van verdienste worden toegesproken door voorzitter J.P.H. van de Berg.
  


34_opa_snoek_onderscheiding_201x243.jpg 
Dhr. (opa) Snoek, de man die jarenlang de toto/lotto bij Roda'46 verzorgde, krijgt hier uit handen van voorzitter J.P.H. van de Berg de speld van Lid van Verdienste


Roda groeit als kool

In 1971 heeft Roda'46 12 jeugdteams.

Door vooral een enorme toeloop van jeugdleden groeit de vereniging als kool. Naast de vreugde van het inschrijven van nieuwe leden is er de enorm zorg om uitbreiding van de accommodatie. De gemeentelijke uitbreidingsplannen laten maar steeds op zich wachten. Noodverbanden worden aangelegd. De gemeente legt in de nabijheid van het sportpark noodvelden aan en de firma Pon helpt eveneens een handje door hun speelveld regelmatig ter beschikking te stellen. Daar ontbreekt echter was- en kleedgelegenheid.
Roda'46 dreigt met een ledenstop, maar met veel kunst en vliegwerk kunnen de leden hun partijtje blijven spelen. Enkele jaren later is de totale uitbreiding van het Burgemeester Buiningpark gerealiseerd, inclusief verlichting en kleedlokalen.

Na een éénjarig verblijf in de eerste klasse degradeert Roda Zon 1 in 1972 weer naar de tweede klasse. De Leusdenaren verliezen in een beslissingswedstrijd van Neyenrodes. Na 90 minuten is het 2-2. In de laatste minuut van de verlenging wordt het tegen de verhouding toch 2-3.


Seizoen 1974-1975 was top

In het begin van de jaren 70 wil het sportief niet zo vlotten met de standaardteams. In het seizoen 1974/1975 gaat het weer bergopwaarts. Zowel het eerste team van de zaterdag (via een beslissingswedstrijd tegen VOP) alsmede de zondag (via de nacompetitie) behalen promotie en wel onder leiding van de trainers Leander (zat) en Ruud Maas (zon).

15_1974_zon1_sepia_350x224.jpg
1974-1975 Zondag 1
Staand v.l.n.r.: J.Pouw, J.v.d.Kooi, J.de Haan, G.Osnabrugge, H.v.'t Klooster, S.Krijgsman, J.de Smalen, Cees Leyenaar, Ruud Maas;
Zittend v.l.n.r.: W.Boom, K.Snel, A,Snoek, W.Morking, J.Pot, J.de Smalen, Wil Snoek

16_1974_zat1_350x226.jpg
1974-1975 Zaterdag 1
Staand v.l.n.r.: W. Houtveen, dhr. Leander, H. Dekker, Dick Opstelten, H. Haverkort, H. de Vries, H. v.Ruler, J. Kolthof, T. de Kruif;
Zittend v.l.n.r.: F. Baan, H. Prophitius, Ko de Kruyff, C. Advocaat, M. van Drie


Twee jaar later degradeert de zaterdag en door het formeren van een hoofdklasse in de onderafdeling blijft de zondagafdeling in de eerste klasse.

De jeugdafdeling staat niet stil. Er wordt steeds meer aan opleiding en begeleiding gedaan. Speciale jeugdtrainers worden aangetrokken en aangesteld. En ook hier blijven successen niet uit en kan er steeds op een hoger plan worden gespeeld.

Het 30-jarig jubileum in september 1976 is een groots evenement. Gedurende drie dagen wordt er feest gevierd. Namens de Gemeente Leusden biedt wethouder Van Woudenberg vier nieuwe ballen aan voor de jeugdafdeling. Uitbreiding van het sportpark kan de wethouder helaas niet aanbieden.

 

In 1977 wordt onder andere het clubhuis uitgebreid met een bestuurskamer en een dagverblijf voor de beheerders.

1977_jph_vd_berg_181x260.jpg
1977 J.P.H.v.d.Berg
1977_hans_huizinga_181x262.jpg
1977 Hans Huizinga

Halverwege het seizoen 1976-1977 stopt J.P.H. v.d. Berg als voorzitter. Na vijf jaar eerste elftalspeler, negen jaar secretaris en vier jaar voorzitter moet Van den Berg het bijltje er bij neergooien vanwege zijn gezondheid. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op maandag 22 augustus 1977 wordt Hans Huizinga als voorzitter gekozen. Huizinga is afkomstig uit Haren bij Groningen en woont in Leusden Zuid. Hij is Rayondirecteur van de Bondsspaarbank Midden- en Oost-Nederland.
C(ees) van de Berg wordt benoemd tot voorzitter van, het los van het algemeen bestuur opererende, voetbalbestuur. Zo komt Roda'46 met twee voorzitters uit deze vergadering,

J.P.H.v.d.Berg wordt tijdens de vergadering benoemd tot ere-lid van de vereniging. Aan het einde van de vergadeing pleit C.A.Leijenaars Sr. voor het terugbrengen van de prijs voor een kop koffie. Hij vindt een gulden voor een bakkie veel te veel.

Er komen wat velden bij, noodvelden uiteraard, waardoor het tekort aan ruimte aardig wordt verholpen.


Roda staat er beroerd voor

Eind jaren zeventig kent Roda'46 grote problemen. Financieel staat het er beroerd voor, er zijn nog maar twee bestuursleden, te weinig velden, te weinig kleedkamers en een sfeer van tien graden onder nul.
De ledenvergadering van 1979 wordt bij Piet Wendel thuis gehouden. Er zijn zestig aanwezigen. Co Bosman wordt overgehaald om voorzitter te worden. Het bestuur mag er zijn: Piet Wendel wordt vice-voorzitter, Cees Leijenaar secretaris. Andries van der Last (consumptiebonnen hater) is penningmeester. Jaap de Haan (zaterdag), Hans Elshof (zondag), A.A. Swarte (junioren), Ben de Haan (pupillen) en Jan Verhoeve (algemene zaken) completeren het gezelschap. Ab en Alie staan achter de bar en "ouwe" Cees Leijenaar beheert het materiaalhok.

1979-1980 was een merkwaardig seizoen. Tijdens de slotavond spreekt voorzitter Co Bosman de vele aanwezigen toe: "Wij staan aan het einde van een merkwaardig voetbalseizoen, waarin niet een van onze ruim 40 elftallen kampioen is geworden. Dat zal niet vaak gebeurd zijn, maar de sfeer in onze vereniging heeft er niet onder geleden."

 

Het allereerste F-pupillenteam bij Roda'46

1980_allereerste_f-1_team_sepia_350x240.jpg
1980 - Het allereerste F-pupillenteam van Roda'46
Staand v.l.n.r.:
Bart Otto, Ramon Monteiro, Gerard Wittenberg,
Martijn Plantinga.
Zittend v.l.n.r.:
John Zonneveld, Renso Pronk, Sander en Jeroen Zaal en Arnoud van Garderen.