1980-1990 - HET GAAT HET LANGZAAM BETER
Tekort aan velden
In het begin van de jaren 80 is het tekort aan velden problematisch. Uitbreiding van het Buiningpark is uitgesteld. Voorzitter Bosman spreekt van een "onhoudbare situatie". Als de gemeente Leusden zelfs plannen heeft om Roda twee van de vier velden in te laten leveren komt een aantal leden in opstand. Ze dreigen met harde acties als er geen sportvelden bij komen. Er gaan stemmen op om het gemeentehuis van Leusden te bezetten, maar op de jaarvergadering wordt besloten dat toch maar niet te doen.
1983 - Roda-leden komen in opstand tijdens de carnavalsoptocht in Leusden |
In 1981 worden vier velden toegevoegd aan het complex van Roda in het Burg. Buiningpark. De noodvelden aan de Bavoortseweg moeten plaats maken voor de woningbouw van Claverenblad en Wildenburg. De uitbreiding, die eerst niet door leek te kunnen gaan, werd mogelijk doordat de eigenaar van de grond bereid was deze aan de gemeente te verkopen.
35-jarig jubileum
In 1981 bestaat de club 35 jaar. Een hele dag feest bij Roda'46. Van zaterdagmorgen 7 uur tot zondagmorgen in de kleine uurtjes. Hoogtepunt van de dag zijn de paalzitters: Peter Knijff, John Jansen, André Gerth, Bert Bransen, Bert Staubach, Marcel Daatselaar en Teus Heemsbergen. Ze moeten 's morgens om 7 uur op de voor hun bestemde, gesponsorde palen gaan zitten en moeten dit volhouden tot 's avonds 21 uur. Om de twee uur mogen ze er vijf minuten af komen. Ze blijven allemaal tot 21 uur zitten, want geen van allen wil voor de anderen onderdoen.
1981 - Vier van de zeven paalzitters. V.l.n.r.: Bert Staubach, Marcel van Daatselaar, John Jansen, Peter Knijff. |
In hetzelfde jaar wordt de eerste steen gelegd voor 14 nieuwe kleedkamers. Bovendien wordt het Buiningpark uitgebreid. De kosten van deze uitbreiding, inclusief de nieuwe douche- en kleedgelegenheid, bedragen fl. 1.272.000,--.
Op 12 juni 1982 wordt de nieuwe kleedaccommodatie met een groot feest in gebruik genomen. Roda'46 heeft de beschikking over 14 kleedlokalen.
Eindelijk successen
In het seizoen 1981/1982 is er degradatie voor het eerste Zondagteam naar de tweede klasse. Maar daarna gaat het beter op het sportieve vlak. In 1983 promoveert de Zondag 1 en keren ze terug naar de eerste klasse van de onderafdeling. Everd van Ginkel zweept de ploeg op naar de tweede plaats en daarmee is promotie een feit, want juist dat seizoen promoveren er twee ploegen.
In 1983 doet shirtsponsoring de intrede. Roda'46 haalt NOBO binnen als sponsor. In augustus 1983 worden onderstaande foto's genomen.
Roda'46 heeft een sponsor gevonden voor de eerste elftallen (Zat en Zon). Ben de Haan (midden) voorzitter van Roda'46 en de sponsor NOBO wensen elkaar veel geluk. |
Staand v.l.n.r.: Jan van Nieuwenhuizen, Rob Ton (2e trainer), Bert Staubach, Cees Leyenaar (elftalleider), Bas Peters, Marc Swarte, Hans Vrijhoef, John Jansen, Hans Heymen, Erikjan Sleeking, Gerrit Duinsbergen, Jan Houtveen (voorzitter) Gehurkt v.l.n.r.: Gerrit Osnabrugge, Jos Vrijhoef, Ben Wittenberg, Dirk van 't Klooster, Jan van Eijden, Jaap Zweinenberg, Cliff Edwards (verzorger) |
Het Zaterdag 1 team van Roda'46 wordt in het seizoen 1983-1984 kampioen en stijgt, onder leiding van trainer Beumer en coach Verhoeve, eveneens naar de hoofdklasse (ook nog steeds van de onderafdeling).
Vanwege het kampioenschap van Roda'46 Zat wordt op 18 mei 1984 een receptie gehouden. |
Als Hessel de Ruig voorzitter van de club is (1984-1987) wordt de Rabobank binnengehaald als hoofdsponsor met shirtreclame.
1986 - Hessel de Ruig, voorzitter Roda'46 |
Alie en Ab van Deelen dienen hun ontslag in als kantinebeheerders, omdat zij een aanmerkelijke positieverbetering kunnen bewerkstelligen. Dat komt Roda'46 niet slecht uit, want Roda'46 staat er in die tijd financieel niet al te florissant voor. De gemeente heeft al geadviseerd om "eens naar de kantineopbrengst te kijken." Na het afscheid van Ab en Alie wordt de kantine door Roda in eigen beheer genomen.
Aan het einde van de tachtiger jaren en het begin van de jaren negentig verbetert de financiële positie, de gebouwen worden opgeknapt, de kantine opnieuw ingericht en een nieuwe bar geplaatst. Tevens is er een professionele keuken aangebracht.
Roda'46 start het seizoen 1986-1987 met 44 teams: zeven zaterdag senioren elftallen en acht zondagploegen. En 29 teams bij de jeugd. De Zat1 speelt in de Hoofdklasse Onderafdeling.
Bij het 40-jarig jubileum van de club (in 1986) wordt een jubileumuitgave gemaakt. Dit boekwerk werd geschreven door J.P.H. van Berg en G. Veer.
Achter v.l.n.r.: Willem van der Linden, Rob Vervier, Jan Dijkema, Barry Kamphorst, Fake Schoonewille, Mark Tolboom. Midden v.l.n.r.: Robert Schimmel, Wout Blanken, Klaas de Vries, Harry Settels, Berry Buunk. Onder v.l.n.r.: Piet Nieuwenhuis, Rembert Groenman, Hans Nieuwenhuis, Fokko Leijenhorst, Nico Romeijn, Karel Ouwerkerk. |
Hessel de Ruig heeft de voorzittershamer al weer overgedragen aan Pim Bosman als de Zondag 1, aan het einde van het seizoen 1987-1988, eindelijk promoveert naar de hoofdklasse afdeling Utrecht.
21-02-1989 - Het hoofdveld en de kantine van Roda'46 |
Damesvoetbal doet een nieuwe poging
Nadat in de jaren 70 het damesvoetbal bij Roda geen lang leven was beschoren, zijn er eind jaren tachtig zijn er toch weer enkele “meiden” die een poging doen om damesvoetbal bij Roda'46 te hebben. Hoewel het bestuur niet enthousiast is krijgen ze het toch voor elkaar. Er zijn voldoende gegadigden om een team samen te stellen.
De daaropvolgende jaren is er telkenmale de angst dat er dames afvallen; niet genoeg leden, dan geen inschrijving in de competitie. De leden van het damesbestuur ondernemen steeds weer de nodige acties om een team bijeen te houden of vertrekkende leden te vervangen door nieuwe en aldus een ploeg op de been te brengen.
Laatste wijziging: 23-08-2018