Gijs de Ridder, "baas" en "knecht" bij Roda'46

GIJS DE RIDDER, "BAAS" EN "KNECHT" BIJ RODA'46

Gijs de Ridder (geboren op 19 mei 1913) is twee keer voorzitter van onze club geweest. In de beginjaren volgde hij de eerste preses H.Th.Broekman op. Eind jaren vijftig nam hij opnieuw de voorzittershamer op, tot hij in 1963 opgevolgd werd door Jan Houtveen.

Gijs was vaak op ZIJN Buiningpark. Zo mogen we het sportcomplex gerust noemen, want als het even kon was hij daar te vinden.
Hij komt voort uit een Hooglands boerengezin, voetbalde bij Hoogland en Limvio (volgens Gijs de voorloper van het huidige KVVA), trouwde in 1935 met een Hamersvelds meisje en verhuisde naar Leusden.

Met onder meer Broekman, Bransen, Bloemendal en Vrijhoef stond hij aan de wieg van Roda’46, van welke vereniging hij zowel “baas” als “knecht” is geweest. Na twee keer voorzitterschap verzorgde hij vele jaren de voetbalaccommodatie. Daarnaast was vooral scheidsrechteren zijn lust en zijn leven.

Gijs schat dat hij van 1943 tot 1978 zeker 2.500 wedstrijden (van afdelings- en KNVB-clubs en op toernooien) heeft gefloten, maar wat meer zegt: zonder eenmaal bonje of een pak slaag. Als je weet dat een goede scheidsrechter – en dat was hij – zo’n 15 tot 18 kilometer per wedstrijd aflegt, dan betekent dit dat hij gedurende zijn scheidsrechterscarrière een afstand rond de wereld heeft afgelegd.

Gijs de Ridder heeft nooit stil gezeten. Hij schonk zijn wederhelft zestien kinderen en verdiende de kost voor dit grote gezin deels eerst als rijksambtenaar (hij was magazijnbediende bij de Luchtmacht) en later als beambte bij de gemeente. In die laatste functie kreeg hij vanaf 1968 het beheer van het gymnastieklokaal aan de Lijsterbeslaan. Dat gebeurde later ook met de gymnastieklokalen in Achterveld en aan de Asschatterweg in Leusden-Centrum.

Voorts had Gijs het horeca-monopolie op het Burgemeester Buiningpark. Hij was kantinebeheerder bij Lockhorst en verrichtte dezelfde werkzaamheden in de “oude” gemeentelijke kantine.

In een consumptietent bij het oude (afgebrande) zwembad probeerde hij een paar centen bij te verdienen, totdat het zwembad een eigen restauratie kreeg.

Juist in die tijd heeft Gijs de voordelen gekend van groot gezin, want overal op het Buiningpark stond wel een Ridder achter de toog. Er wordt wel eens gesproken van actieve en passieve sportbeoefening, maar de bezigheden van Gijs lijken niet beter omschreven dan (zeer) actief passief.

Op 28 augustus 1983 overleed Gijsbertus de Ridder op 70-jarige leeftijd. Hij werd begraven op het R.K. Kerkhof aan de Hamersveldseweg 51 in Leusden.

Deels overgenomen uit de Leusder Krant van 10 augustus 1978

 

Laatste wijziging: 29-01-2019