HUBERTUS BRANSEN, MEDE-OPRICHTER VAN RODA
Op 15 september 1946 kwamen de heren Hubertus (H.) Bransen, Arie (H. TH.) Broekman, Wim (W.J.) Vrijhoef, B.Bloemendal en Gerrit (G.)Hoogland bijeen in het café van Tinus v.d. Pol aan de Hamersveldse Zwarteweg. Niet alleen voor een borrel of een pilsje, maar in hoofdzaak om een voetbalclub op te richten. Dat was het begin van RODA, waarvan de naam werd gevormd door de beginletters van Recht Op Doel Af.
Een van de vijf mede-oprichters was Huibertus Bransen (zonder d voor de s, zoals hij nadrukkelijk stelde). Huibertus liet zich Hubertus (zonder "i") noemen. Hij werd geboren op 25-08-1903 in De Meern (Gem. Vleuten) en voetbalde in zijn jeugd bij het Utrechtse UVV. Lang voordat Hamersveld Leusden zou gaan heten verhuisde hij hierheen. Hamersveld was een agrarische gemeenschap, waar zelfs een voetbalclub ontbrak. Toen de jongens van de Hamersveldse- en de Asschatterweg, destijds vrijwel de enige straten van de bebouwde kom, bij het voetballen (op straat met de veldwachter en in de weilanden met de boeren) steeds meer last ondervonden, staken de vaders van die jongens de koppen bij elkaar en besloten een voetbalclub op te richten.
Geen lolletje
Bransen was meer dan zeven jaar penningmeester. Het was geen lolletje om vroeger in het bestuur van Roda te zitten. De voetballeiders hadden toen heel veel werk en zorgen. Hubertus Bransen was officieel penningmeester (meer dan zeven jaar), maar behalve het werk om de contributie (een kwartje per week) binnen te krijgen, moest hij ook de entree-kaartjes (ad f. 0,35) verkopen en bovendien had hij het beheer van het snoep- en drankwinkeltje op het veld.
Daarnaast moest hij met zijn medebestuurders voor het begin van de wedstrijden eerst de grazende koeien van het veld zien te krijgen, de "hopen" opruimen, doelpalen in- en later weer uitgraven, de netten aan de doelpalen bevestigen, de hoekvlaggen plaatsen en ook nog even de kalklijnen trekken. Alleen grasmaaien was niet nodig, dat deden de koeien. De trainingen werden gegeven door de voorzitter, H.Th.Broekman.
Het bestuur deed het allemaal graag, ook al omdat hun kinderen dan aan de gang konden gaan.
Verhuizingen
Het eerste eigen "voetbalveld" lag naast het zustersklooster aan de Hamersveldseweg. Een klein lapje grond in de vorm van een vierkant. Zolang er slechts 'wild' of vriensdschappelijk werd gespeeld tegen Achterveld, Leusbroek (daar bestond ook een club) en andere omliggende plaatsen had iedereen vrede met dit kleine veld.
Roda meldde zich in 1947 aan bij de KNVB afdeling Utrecht. De naam Roda moest veranderen, want er was al een vereniging met die naam. Op dat moment werd de naam Roda gewijzigd in v.v. Hamersveld. Ook het veld werd niet goedgekeurd door de KNVB.
"Hamersveld" kreeg voor goed geld het recht van gebruik op een weiland van boer Voskuilen in de Wetering. Een jaar later verhuisde de club naar een wei van boer Vrijhoef aan de Hamersveldseweg.
De boeren werkten niet erg met de voetbalclub mee. Op een kwade dag vonden de voetballers het speelveld helemaal omgeploegd! Evert Daatselaar van de Zwarteweg bood hulp, maar een seizoen later zat men alweer aan de Asschatterweg bij Anton Daatselaar op een weiland. Ook dat was geen blijvertje. De club speelde een paar jaar op een door de gemeente gekocht stuk land van Gradus v.d. Hengel in het tegenwoordige Alandsbeek.
Uiteindelijk verhuisde "Hamersveld", dat in 1964 weer omgedoopt was tot "Roda '46" (met het geboortejaar mocht het weer wel van de bond), in 1964 naar het huidige complex. Op 15 augustus 1964 werd het Burgemeester Buiningpark officieel geopend. Door wie anders dan door burgemeester Buining zelf!
Zonen ook actief bij Roda
Bransen had drie zonen. Bep was de meest getalenteerde voetballer en speelde al op z’n achttiende jaar in Roda 1, met o.a. Jo en Hans Vrijhoef, Bob Bloemendal en de Glismeijers. Ook Hubertus' zonen Wim en Henk waren actief bij de vereniging. Henk, die nog regelmatig bij Roda komt, was jarenlang trainer van de jeugd en floot tot op hoge leeftijd wedstrijden voor Roda.
Hubertus Bransen overleed op 14-08-1987 op bijna 84-jarige leeftijd. Hij is tot zijn dood lid gebleven van zijn club.