O8, O9 en O10

Wedstrijdvorm 6 tegen 6
O9, O9 en O10

Nwe Wedstrijdvormen 6 tegen 6.jpg


In het kalenderjaar dat een kind zeven jaar wordt gaat het bij de O8 voetballen.

Vanaf O8 wordt gedurende het gehele seizoen gespeeld in een door de voetbalbond georganiseerde competitie. De kinderen spelen op een kwart veld  tegen verenigingen uit de regio Amersfoort. Dat betekent dat er moet worden gereisd naar andere clubs.

De wedstrijdvorm 6 tegen 6 wordt gespeeld door kinderen onder 8, 9 en 10 jaar. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, passen en dribbelen ze veel, kunnen ze op meerdere posities gaan spelen en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel. De KNVB start in het seizoen 2017/’18 met het aanbieden van een zogenaamde geboortejaarcompetitie.

De KNVB houdt vanaf het seizoen 2017/’18 geen standen bij voor de pupillen onder 8, 9 en 10 jaar.

​​​​​​​

(SPEL-)REGELS

Aantal Spelers
6 tegen 6
Totaal: 8 spelers per team

Leeftijd
Onder 8, 9 en 10

Veldafmeting
42,5m x 30m

Doelformaat
Pupillendoel (5m x 2m)

Balformaat
Advies maat 4, 290 gram

Spelduur
O8/O9::2 x 20 minuten
O10: 2 x 25 minuten

Keeper
Ja

Competitie
Ja

Klassement
Nee

Rituelen
Stimuleren om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd.

Rol coach
Positief stimulerend  langs zijlijn

Rol ouders
Positief stimulerend achter het hek

Rol arbitrage
Spelbegeleider bewaakt de voortgang van het spel

Strafschop
7 meter

Aftrap
D
e aftrap wordt genomen in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf de eigen helft.

Keeperbal
Wanneer de keeper een bal vangt die niet is uitgegaan mag de keeper het spel voortzetten door de bal te gooien, passen of uit de handen te schieten.

Achterbal:
De achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten.

Hoekschop:
Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten vanaf het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen.

Doelpunt:
Bij een doelpunt vindt de aftrap plaats in het midden van het veld. Beide teams beginnen weer vanaf eigen helft.

Time-out
Per helft vindt er bij O8/O9 na 10 minuten en bij O10 na 12,5 minuten een time-out plaats van maximaal 2 minuten. Hierin heeft de begeleider de mogelijkheid om  een korte terugblik te doen, tips en aandachtspunten aan te stippen en kunnen de kinderen even wat drinken.

Rust
Na de eerste helft vindt de rust plaats van maximaal 10 minuten.

Competitie
Er wordt wel een competitie (poule-indeling en wedstrijdschema) georganiseerd voor deze wedstrijdvorm.

Stand & Klassement
De KNVB zal geen standen of klassementen tonen. Wel worden de uitslagen van wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan eventueel teams te herindelen.

Uitbal
Als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingedribbeld.

Vrije bal
Een vrije bal mag ingedribbeld, gepasst of geschoten worden.

Terugspeelbal
Een terugspeelbal mag door de keeper niet opgepakt worden.

Overtreding / scoringkans
Bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

Afstand
De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Begeleiding
Bij deze wedstrijdvorm is er een spelbegeleider van minimaal 12 jaar oud in sportkleding aanwezig. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit. Als het nodig is mag de spelbegeleider wel het veld in bewegen.

Strafschop (7 meter)
Strafschoppen worden alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Na afloop van de wedstrijd kunnen er door beide teams strafschoppen worden genomen.


LEEFTIJDTYPISCHE KENMERKEN
Een kind van 7 of 8 jaar is snel afgeleid. Het kan zich niet lang concentreren. Te speels om zo te voetballen als ouderen dat wel van hem/haar verlangen. Is individueel gericht: heeft vaak nog geen gevoel om dingen samen te doen. Bijna iedereen is op en om de bal. Een uitzondering vormen de keepers en één of twee jochies die bij herhaling worden gemaand achter te blijven. Van voetbal is nauwelijks sprake. De bal wordt soms half of helemaal niet geraakt. De bal wordt door een rennende en schoppende horde voortbewogen. Een kluwen enthousiaste spelertjes achter een bal aan. Als de jongens en meisjes al langer op de club zijn, worden de eerste vormen van samenspel zichtbaar. De balbehandeling is gerichter. Niettemin beperkt het zich veelal tot aannemen, dribbelen, een trap naar voren en een schot op het doel.

f-001_250x189.jpg

JO8, JO9 en JO10 hebben een aantal algemeen geldende leeftijdskenmerken.
•    De kinderen hebben een grote speldrang. Ze doen de dingen om "het-plezier-van-het-doen". anders gezegd: voor hen zijn bewegen en spelen hetzelfde. Spelen is het doel. De doelstelling van de trainer is anders. Voor hem is spelen een middel om tot ontwikkeling te komen.
•    De kinderen hebben een drang tot nabootsen. Elke nieuwe beweging/voetbalhandeling ontstaat uit een (goed) voorbeeld van de trainer of wat ze van hun idolen hebben gezien.
•    De kinderen hebben een groot uithoudingsvermogen. ze kunnen veel in een relatief kort tijdsbestek. Rustmomenten moeten tijdig worden ingelast.
•    De kinderen zijn snel afgeleid
•    De kinderen kunnen zich maar een korte tijd richten op eenzelfde (uitdagende) activiteit. Hun zogenaamde spanningsboog bedraagt maximaal vijftien tot twintig minuten.
•    De kinderen zijn gericht op zichzelf. De jongste F-pupillen zijn hun kleutertijd nog niet helemaal ontgroeid en hebben in zich om alles op zichzelf te betrekken.
•    De kinderen hebben nog weinig gevoel om dingen samen te doen. Op het eerste gezicht lijken ze wel samen te werken, maar de schijn bedriegt.
•    De kinderen zijn nog niet in staat om aanwijzingen, gericht 'op hun lijf', om te zetten in daden. Tips, zoals 'standbeen naast de bal', 'opendraaien na een balaanname' snijden (nog) geen hout en moeten dan ook voorlopig worden vermeden.
•    Wanneer een bal in het spel is, leidt dit tot een gevecht om het kleinood. En eenmaal in balbezit, blijkt het toch heel lastig om die bij je te houden.

Deze kenmerken gaan op voor het 'gemiddelde' kind in deze leeftijd, zowel voor de jongens als de meisjes die gezamenlijk deel uit kunnen maken van een spelersgroep. In deze fase staan de kinderen nog aan het begin van hun voetballoopbaan en moeten ze alles nog (spelenderwijs) leren.

f-002_250x167.jpg

Lid worden
Neem even contact op met de coördinator van de JO8 en JO9 of met de coördinator JO10 en JO11


Download hier het aanmeldingsformulier.

 
Laatste wijziging: 20-10-2020