Op 15 september 2021 bestaat Roda’46 75 jaar. Daarom kijken we op de website af en toe terug in de tijd. Vandaag:
Vader en zoon Leijenaar: steunpilaren!
Hoe zou Roda’46 er uit hebben gezien als de familie Leijenaar in het begin van de jaren 60 naar een andere plaats was verhuisd dan naar Hamersveld?
Cees Leijenaar junior is 11 jaar als hij zich in 1962 aanmeldt bij vv Hamersveld. Vader Cees senior wordt vrijwilliger bij de vereniging. Al snel staat hij bekend als de man "die alles van voetballen weet".
In het seizoen 1964-1965 wordt getraind op het veld aan de Asschatterweg onder leiding van Flip Kraak, een speler van Amsvorde 1. Kraak moet op zondag zelf voetballen. Dus wordt Cees senior de coach en verzorger, compleet met witte pet en wonderspons.
Cees Leijenaar sr. en Wim Vrijhoef
Dat seizoen worden er voor het eerst wedstrijdbesprekingen gehouden. Meestal bij Cees Leijenaar sr. thuis. Soms ook bij Jan Pot of bij Henk Vollers. Er wordt vooral aandacht besteed aan het teamverband en de teamgeest. De spelers hebben het over “donderspeeches” als de wedstrijdbesprekingen van Leijenaar ter sprake komen.
De vertrek- en verzamelplaats is altijd bij De Tol voor het café van Tinus v.d. Pol. Voor de nabeschouwingen en de wetenswaardigheden gaan de spelers na de wedstrijd naar Tinus of De Bril.
De ploeg wordt kampioen (1-2 winst in Hilversum). Op 2e paasdag 1965, na 18 jaar voetbal in Hamersveld, pakt de voetbalclub voor het eerst de titel. Ze worden kampioen van de 3e klasse, afdeling Utrecht.
Het team, dat de kampioensrij voor Roda opent, bestaat uit aanvoerder Henk Vollers, Jan Houtveen, Wim Morkin, Gerard van de Belt, Joop en Jan Drost, Arie Houtveen, Piet Daatselaar, Aart van 't Klooster, Bertus Tijmensen, Theo van de Pol, Jan Pot en Gerard Hoogland.
Kantine
In 1969 presenteert het bestuur plannen om te komen tot de bouw van een eigen clubhuis.
Er zijn echter bijna geen middelen. Er worden activiteiten georganiseerd om geld bijeen te sparen. Kaarttoernooien in 't Ros Beyaart, Roda's glazenactie, de Roda-lotto, de Roda-loterij. De dames van de bestuursleden houden zelfs een chocoladeletteractie.
De eerste spade gaat in januari 1971 de grond in. “Personeelschef” Cees Leijenaar sr. stuurt een leger van ruim honderd vrijwilligers aan. Een geweldige zelfwerkzaamheid en een enorme sfeer doen opgang.
Eind 1971 wordt het nieuwe clubhuis van Roda’46 geopend. Behalve personeelschef Cees Leijenaars mogen architect Dick Opstelten, uitvoerder Ko Hofland en de werkers Nico Los, Jan Abbing, Peel van de Hengel en Duinsbergen niet onvermeld blijven. Allemaal mensen die meer dan honderd avonden en weekenden in actie zijn geweest.
De bouw van de kantine in 1971
Cees sr. was lang de man die verantwoordelijk was voor de materialen. Enkele seizoenen is het voorzitter van de jeugdafdeling en hij is zelfs nog een jaartje waarnemend voorzitter van het Algemeen Bestuur. In 2000 overlijdt Cees Sr.
Cees junior
Cees jr heeft het doen van vrijwilligerswerk dus met de paplepel ingegoten gekregen door zijn vader. Op zijn achttiende is hij al leider van een jeugdelftal. Als het vrouwenvoetbal in 1971 z’n intrede doet bij Roda’46 traint hij de dames, samen met Dick Opstelten.
Cees jr.
In het bestuur vervult hij eind jaren 70 en begin jaren 80 de rol van secretaris.
Daarna volgt Cees jr een scheidsrechterscursus bij de KNVB. Hij fluit twaalf jaar voor de KNVB. Als de wedstrijd voor de voetbalbond is afgelopen, gaat hij direct terug naar Roda, dat vond hij het gezelligst.
Voor het seizoen 1982-‘83 wordt Cees gevraagd als leider van het eerste versterken. Hij doet dit aan de zijde van de fanatieke coach Evert van Ginkel. Dat is het begin van vele jaren leiderschap. De A1, Zondag 1 en Zondag 2 worden seizoenen lang begeleid door Cees jr.
Cees jr. (staand tweede van rechts) als grensrechter bij Zondag 1
De laatste tijd fluit Cees af en toe nog een wedstrijdje. Hij maakt de wedstrijdtassen van Zondag 1 klaar, organiseert mede de kaartmiddagen in de kantine en schrijft voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen op de website van Roda’46 voor de zondagafdeling.
In 1982 worden vader en zoon Leijenaar door Roda’46 bedankt voor het vele werk dat zij op verschillende gebieden voor de club hebben gedaan. Cees senior wordt erelid en zoon Cees wordt lid van verdiensten.
Hoe zou Roda’46 er uit hebben gezien als de familie Leijenaar in het begin van de jaren 60 naar een andere plaats was verhuisd dan naar Hamersveld? We zullen het nooit weten. Ze hebben beiden hun stempel op de voetbalclub gedrukt. Dat de twee een belangrijk aandeel hebben in onze vereniging is zeker.
Laatste nieuws algemeen
- Gelukkig Nieuwjaar en Voorspoedig 2025
- Gert van Geerestein Lid van Verdienste
- Jaap Zweinenberg Lid van Verdienste
- Algemene Ledenvergadering op 9 december …
- Scheidsrechters bedankt
- Joop Zaal overleden
- Andre (Abe) Snoek overleden
- Trainingsschema 2024-2025
- REUS VAN LEUS 2024 WEER GROOT SUCCES
- Reus van Leus 29 juni 2024 van start