Een echt wereldtoernooi


vlnr: Richard van de Berg, Sander van  Veld, Raymond Drost, Sander van Eeden, Guido Koelstra en Marco den Ouden
FOTO: Van Denderen

 

36 zeventallen uit zes landen bij Roda'46

 

LEUSDEN Wat begon als een knus en kleinschalig toernooitje is bij Roda'46 uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het jaar. Uit heel de wereld komen er deelnemers naar Leusden toe om deel te nemen aan het 35-plustoernooi en daar is de organisatie maar wat trots op. ,,Onze ambitie is om er een weekendtoernooi van te maken."

Jeroen van der Veer

Het 35-plusvoetbal was in opkomst en mede daardoor besloot Raymond Drost vijf jaar geleden samen met een maatje een kleinschalig toernooitje te organiseren. Op de velden van Roda'46 moest er gezellig een potje voetbal gespeeld worden, niet wetende dat ze enkele jaren later één van de grootste 35-plustoernooien van Europa zouden zijn. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen, maar... wel op een goede en leuke manier."

Op zaterdag 22 juni wordt het toernooi inmiddels al voor de vijfde keer gehouden en elke editie wordt het deelnemersveld groter en groter. Aankomend weekend zullen er tussen 10.00 uur en 16.00 uur maar liefst 36 ploegen aan de aftrap verschijnen van het toernooi dat gekenmerkt wordt door zijn gezelligheid.

SAAMHORIGHEID ,,Het 35-plusvoetbal wint aan populariteit", duidt organisator Drost, die tevens initiator is van het Walking Football binnen Leusden. ,,Dat merkten wij op onze vereniging al en daarom werd besloten een toernooi te organiseren. Wij hebben bij Roda'46 momenteel twaalf teams en zij spelen op vrijdagavond een interne competitie. Dat kon anders, dachten wij."

Daarom werd er een plan ontwikkeld en al snel stond het eerste 35-plustoernooi er. Een 'competitie' op de zaterdag, waarbij er zeven tegen zeven wordt gespeeld. ,,Rond die leeftijd stoppen mannen vaak met het 'normale' voetbal, omdat ze druk zijn met werk en hun gezin. Daarom is de vrijdagavond voor hen ideaal. Hierdoor kunnen ze op zaterdag mee als de kinderen sporten en hebben ze zelf die dag daarvoor al actief gedaan."

Al snel sloten internationale teams zich aan en vanaf de derde editie merkte Drost dat het toernooi echt groeiende was. ,,Mond tot mond-reclame werkt toch het best. De organisatie stond als een huis en steeds meer teams sloten zich aan. Oud-leden die zijn verhuisd en die met een team deze kant opkomen bijvoorbeeld, maar ook mensen uit Duitsland en België wisten ons al snel te vinden."

Wat de kracht van het toernooi is, vindt de organisator moeilijk te beschrijven. Het lid van Roda'46 benoemt de saamhorigheid, de muziek, de aankleding, het buffet en bijvoorbeeld de activiteiten voor de kids. ,,Natuurlijk wordt er fanatiek gespeeld, maar de gezelligheid staat op nummer één. Dat is denk ik het allerbelangrijkste."

ENGELSE INVASIE De wedstrijden worden tijdens de vijfde editie op 22 juni gespeeld op vijf voetbalvelden, die gehalveerd zijn. Hierdoor ontstaan er tien velden waarop er zeven tegen zeven gespeeld wordt. ,,Dit jaar komen er 36 teams en daarmee zijn we één van de grootste 35-plustoernooien van Europa. Teams uit Nederland, Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Italië zijn present. In het verleden hebben wij zelfs Brazilianen en Spanjaarden hier gehad."

Op de vraag hoe de organisatie aan die internationale contacten komt, is Drost duidelijk: ,,We staan goed aangeschreven. Teams weten ons inmiddels goed te vinden en daarnaast heb ik ook wel wat contacten in het buitenland. Zoals de Engelsen: die gaan een weekend naar Amsterdam en komen op de zaterdag met hun touringcars richting Leusden. Dit jaar met zeven teams; een ware Engelse invasie dus".

Deelnemende teams, vaak per tien personen, moeten een klein bedrag betalen om zich in te schrijven en vaak wordt gevraagd waarom dit zo laag is. Daar heeft Drost wel een antwoord op: ,,Het moet leuk blijven voor iedereen. Daarnaast hebben we vele sponsoren die ons toernooi omarmen. Voor Roda'46 zorgt ons toernooi voor een grote omzet en dat komt vooral door de ijzersterke derde helft."

GOEDE DOEL Het toernooi is gekoppeld aan een goed doel. De organisatie, die sinds twee jaar bestaat uit zes personen, heeft ervoor gekozen een lokaal doel te kiezen: Stichting Evi van Vugt. ,,De opbrengst van de loterij gaat dan ook naar deze stichting toe, omdat het erg dichtbij ons staat. Daarnaast zal tien procent van het sponsorgeld die kant op gaan en kan men een speciale voetbal kopen op de toernooi-dag." Want dat sponsoren het toernooi weten te vinden, is een ding wat zeker is. Daarnaast heeft het over vrijwilligers niets te klagen en zijn er ook voldoende scheidsrechters actief.

,,Maar", zegt Drost lachend, ,,die zijn eigenlijk niet eens nodig. Iedereen speelt voor de gezelligheid en slechts enkele teams zijn bloedfanatiek. Bijvoorbeeld de finale, maar dat mag ook wel. Dan staan er zo'n vijfhonderd mensen mensen langs de kant te kijken." Voor de kids is er die middag ook veel te doen. Zo zijn er de hele dag activiteiten, onder meer 'Footdarts', en is er tussen 14.00 uur en 16.00 uur een kidsfestival met bijvoorbeeld een goochelaar. ,,Kortom; een dag vol gezelligheid, voor de hele familie. Komt allen kijken, de toegang is uiteraard gratis."