Zo, jongens en meisjes!
Deze week gaan we een grote sprong maken.
Vorige keer heb ik het al aangekondigd: er komen drie nieuwe bewegingen aan bod. Die gaan we, samen met de twee Sneijders, ook nog eens in serie zetten.
‘In serie zetten’, betekent dat we deze wedstrijdbewegingen achter elkaar gaan uitvoeren. Eerst met steeds een dribbel van de ene naar de andere beweging en daarna, voor de handelingssnelheid, vlug na elkaar in de kleinere ruimte.
De bewegingen die erbij komen zijn: de Messi, de achter-het-standbeen-tik en de Afellay.
De Messi:
Als het goed is hebben jullie vorige week de binnen- buitendribbel geoefend. Een stukje van die dribbel gaan we nu gebruiken maar dan op een iets andere manier. In plaats van bij te stappen met je standbeen na het binnenkant voet -tikje, maak je nu een hinkeltje naar de zijkant. Ook zet je je speelvoet niet meteen op de grond na dat tikje; je houdt ‘m even ‘in de lucht’ voor het maken van het buitenkant voet-tikje.
Daarna zet je je speelvoet pas op de grond. ‘Tik-hinkeltje-tik’ is de tekst die je in je hoofd kan meedenken. Je moet de tikjes goed kunnen horen: ‘strakke voet binnenkant ’(zoals bij: tik-tik-hockeystick) en ‘strakke voet buitenkant’.
De tegenstander zet je op het verkeerde been door eerst fel met je standbeen naar de zijkant uit te stappen. Dit zorgt voor een schrikreactie en voordat de tegenstander het in de gaten heeft heb je hem of haar al met de twee tikjes uitgespeeld.
De achter-het-standbeen-tik:
Deze beweging hebben we al in de grondverf gezet met het oefenen van de Cruijffdraai-varianten.
In plaats van schuin naar achteren, recht voor- of achterlangs te tikken, slaan we de bal nu schuin naar voren achter het standbeen langs.
Straks bij het filmpje kan je zien dat het een mooie, verbindende, beweging vanuit de achterhoede naar het middenveld zou kunnen zijn.
De Afellay:
Ook deze wedstrijdbeweging hebben we al voorbereid: het schaafje bij de tussentikken wordt hier weer, op een nieuwe manier, gemaakt.
Ibrahim Afellay weet, samen met Wesley Sneijder, als geen ander hoe je de tegenstander meelokt voordat je ‘m het bos in stuurt. Dit meelokken kan je doen in dezelfde richting als bij de Sneijder I, maar voor het vervolg heeft Afellay een andere oplossing.
In plaats van de bal terug te halen, stopt hij ‘m af via een schaafje met binnenkant voet (achter de bal) en draait dan snel om z’n as.
Om deze beweging goed en snel te kunnen uitvoeren moet je eerst even een beetje door je standbeen zakken en daarna over ‘een klein hekje ’stappen. Je stopt de bal met het schaafje af en maakt een flinke zwiep met je standbeen, zodat je snel om je as kan draaien. Met je lichaam heb je de bal afgeschermd van de tegenstander en nu kan je de vrijgekomen ruimte intrekken.
Kijk goed hoe Erik dit allemaal doet bij Serie Duijnstee I:
Bij dit filmpje kan je zien dat Erik steeds in de huid van een andere speler kruipt met de voetballende oplossingen in de ‘spelopbouw’.
Vanuit een verdedigende positie kan je jezelf met de Messi vrijspelen om vervolgens met de-achter-het-standbeen-tik de ruimte tussen de verdediging en het middenveld te overbruggen. Via de Sneijder I wijk je uit naar de zijlijn en daar pluk je de bal weg met de Sneijder II. Met de Afellay speel je de laatste tegenstander uit en scoor je natuurlijk.
De hoedjes die je in het filmpje ziet, liggen op de plek waar je de tegenstander uitspeelt. Maak de bewegingen ruim voor de hoedjes, anders heb je kans dat je op de kin van de tegenstander belandt. Mocht je niet zoveel ruimte hebben in de tuin of in het park als op het filmpje (tussen geel-geel en oranje-oranje zit 10 meter) oefen dan in één ruit in plaats van in twee aan elkaar geplakte ruiten. Op de heenweg maak je dan de Messi, de achter-het-standbeen-tik en de Sneijder I. Op de terugweg maak je de Sneijder II en de Afellay.
Handelingssnelheid:
Als de serie met de dribbel lekker loopt kan je het nog moeilijker maken voor jezelf.
Probeer nu tussen geel en geel alle vijf bewegingen uit te voeren. Ga dan na de Messi niet helemaal naar het oranje hoedje, maar maak de achter-het-standbeen-tik veel eerder. Daarmee kan je de andere bewegingen ook snel in de kleinere ruimte maken en kom je precies op tijd weer bij geel uit voor de Afellay: makkie!
Veel plezier, succes en tot volgende week!
Fred Duijnstee.
Laatste nieuws jeugd
- Roda JO14-2 ongeslagen winterkampioen
- Roda'46 is trots op de beste jeugdopleid…
- Winterkampioenen Roda'46 Jeugd
- Roda'46 JO15-1 kampioen (Divisie 4, naja…
- GEWELDIGE OPBRENGST GROTE CLUB ACTIE 202…
- OrthoCare Leusden trotse sponsor van Rod…
- Steun Roda'46 JO13-1 zaterdag 9 november…
- Roda'46 JO16-1 in het nieuw gestoken
- YoungStars 2025
- Oudere jeugd fluit jongere jeugd