Fred Duijnstee verlengt sponsorcontract


Fred Duijnstee (rechts) met Ricardo Moniz

 

Fred Duijnstee deelt zijn Route naar Tweebenigheid.

Onlangs verlengde Fred Duijnstee zijn sponsorcontract met RODA’46. Een mooi moment om hem eens uitgebreid aan het woord te laten om zijn visie op trainen en opleiden uit de doeken te doen. “Laat ik beginnen te zeggen dat ik nog steeds zeer tevreden ben over het samenwerkingsverband met Roda’46. Dat is ook de reden dat ik mij als sponsor-met Duijnstee Hogeschool Voetbal- voor langere tijd aan Roda’46 heb verbonden.”

De route naar tweebenigheid:

Op verzoek van het Technisch Team Onderbouw heb ik tijdens de eerste sponsorperiode van mijn vierjarenplan een zesjarenplan gemaakt: De route naar tweebenigheid.

Het is een doorlopende leerlijn waarbij de spelers aan het eind van het derde jaar (O10) op volledig tweebenig trainen uitkomen.

De methode geeft daarnaast een breder perspectief op wat doorgaans als ‘functionele techniek’ gezien wordt. Elke beweging die in dienst staat van de volgende actie kan als functioneel gezien worden: alleen het trucje om het trucje is niet-functioneel. Naast dribbelen, passen& trappen, aannemen en afronden komen bewegingen aan bod waarmee je bijvoorbeeld de omschakeling kan inzetten: de Cruijffdraai. Ook het creëren van ruimte met de Messi, het op gang brengen van een versnelling door een Ronaldo- aanname en de bal ‘uit de drukte halen ’met de Zidane staan op het programma. Techniek in voetbal is in mijn ogen veelomvattend.

Groeiend vermogen:

In het vierde jaar (O11) plukken we de vruchten van de investering bij de eerste drie jaren. Door het standaardiseren van tweebenig trainen is het voor spelers normaal geworden om alleen nog maar over rechts en links te spreken; het begrip ‘slechte been’ raakt hiermee- langzaam, maar zeker-in de vergetelheid. In jaar vijf en zes komen de pupillen, door onder andere op onvoorspelbaarheid te trainen, boven de materie te staan.

Delen van de oefenstof:

Voor de techniekblokken op vrijdag, neem ik regelmatig de oefenstof door met de assistenten. We moeten het goede voorbeeld blijven geven. Dit seizoen verlenen Tom van Dijken, Levi Sterenberg en Finn Arts hun medewerking: deskundig en toegewijd. Ook ga ik na elk techniekblok bij de teams langs om tijdens de reguliere training te laten zien waar we aan hebben gewerkt. De trainers kunnen op deze manier de oefenvormen meenemen in hun wekelijkse trainingen. Zij beheersen de logistiek van de vormen en de spelers beheersen de daarbij behorende technische bewegingen.

Opleiden:

Bij de onderbouw van Roda’46 is het gemeengoed geworden dat er van jongs af aan door keepers wordt in-gedribbeld en er geen ‘lange bal’ wordt gehanteerd. De veldbezettingen zijn steeds meer uitgebalanceerd en het combinerend vermogen bij het veldspel neemt toe. Vanaf de O10-teams zijn er op grote schaal ‘acties ’te ontwaren tijdens de wedstrijden en belonen de teamtrainers hun spelers met een compliment bij het gebruik van ‘het andere been’. Dat er hierbij af en toe wat mis gaat is inherent aan opleiden. Het voetballend oplossen in combinatie met verantwoord fysiek spel begint ook duidelijk terrein te winnen.

De spelers van de O12-lichting hebben van meet af aan het zesjarenplan gevolgd en de intensieve samenwerking met de teamtrainers heeft bepaald geen windeieren gelegd. Deze teams zitten mooi op schema voor wat betreft het tweebenig spel en worden klaargestoomd om komend seizoen op hoog niveau te gaan acteren.

In beweging blijven:

De grote lijnen van het plan zijn uitgekristalliseerd, maar aan de inhoud blijf ik voortdurend schaven. Door voortschrijdend inzicht, communiceren met teamtrainers en meenemen van de door de KNVB geboden speelruimte, blijft de methode in ontwikkeling. Het bevorderen van balans en trainen op handelingssnelheid-door evenwichtig gebruik van beide benen- staan niet ter discussie. Goede balans, hoge handelingssnelheid, aannemen met het buitenste been en dribbelen met beide benen vormen ontegenzeggelijk het fundament voor het verrijken van het voetbal anno 2019.

Conclusie:

Ook bij de onderbouw wordt er met z’n allen hard gewerkt om onze jeugdspelers- met de bovenbouw als tussenstation- naar het eerste elftal door te laten stromen.

 

Fred Duijnstee.